5 schimbări pe care le poți face astăzi ca antreprenor pentru a te asigura că vei recupera mai ușor datoriile de la clienții rău-platnici.

Recuperarea sumelor de bani de la rău-platnici reprezintă o problemă cu care ne întâlnim deseori în practica noastră. Clienții care ajung la noi cu spețe de această natură sunt de obicei antreprenori cu afaceri în domeniul prestărilor de servicii sau livrării de bunuri, care sunt nevoiți conform specificului activității lor să livreze bunurile/serviciile beneficiarilor cu care intră în relații comerciale înainte de a încasa prețul total al bunurilor/serviciilor respective.

Așadar, problemele apar, de cele mai multe ori, în situația în care prestatorul de servicii își îndeplinește obligațiile contractuale în mod corect și mai are de încasat tranșa finală din prețul contractului, moment în care beneficiarul care a primit bunurile sau căruia i-au fost furnizate serviciile refuză să efectueze plata invocând tot felul de motive, care mai de care mai inventive, scopul final fiind acela de a face o economie nejustificată, pe care prestatorul riscă să o suporte din propriul buzunar.

Refuzul de a achita ultima tranșă din preț după ce obiectul contractului a fost dus la bun sfârșit de către prestatorul de servicii poate da naștere unor situații neplăcute pentru antreprenorii de bună-credință, aceștia fiind puși în situația de a-și achita proprii furnizori, angajații și alte cheltuieli logistice, în ciuda faptului că beneficiarul produselor/serviciilor nu a plătit prețul convenit.

În asemenea situații, antreprenorii sunt nevoiți să se adreseze instanțelor de judecată pentru a-și recupera prejudiciile, procesele astfel intentate riscând să se întindă pe mai mulți ani și să genereze costuri suplimentare însemnate.

Pentru a te asigura că vei recupera cât mai repede datoriile de la clienții rău plătitori, îți propunem să implementezi următoarele 5 reguli în afacerea ta:

1. Întocmește contracte în formă scrisă cu toți clienții tăi.

În contract să inserezi articole clare referitoare la obiect, preț, modalitatea de plată, recepția bunurilor/serviciilor și penalitățile de întârziere pentru depășirea scadenței de plată.

2. Asigură-te că obții contractele semnate.

Nu începe să prestezi nicio activitate pentru clienții tăi până nu ai obținut semnăturile acestora pe contracte.

3. Nu presta servicii suplimentare celor prevăzute în obiectul contractelor semnate.

Înainte de a presta orice serviciu suplimentar, asigura-te că beneficiarii au semnat actele adiționale sau anexe în care sunt menționate serviciile respective.

4. Întocmește procese verbale de recepție pentru toate serviciile prestate sau bunurile livrate.

Asigură-te de fiecare dată că acestea au fost semnate de beneficiar.

5. Obține semnătura clienților tăi pe fiecare factură emisă pentru serviciile prestate sau bunurile livrate.

În cazul în care ai obținut semnătura clientului pe procesul verbal de predare-primire, poți obține doar confirmarea în scris (pe mail) a recepției facturii fiscale.

Implementarea unor proceduri de lucru care să includă cele 5 elemente enumerate mai sus te va ajuta să recuperezi cu ușurință datoriile de la clienții rău-platnici.

Și, de ce nu, îi poate avea efect descurajant pentru eventualii clienți rău-platnici cu care vei intra în relații comerciale. Aceștia vor înțelege de la bun început că ai fost diligent cu ocazia dezvoltării afacerii tale și că nu ești dispus să suporți pierderi sau să acorzi reduceri nejustificate de preț, dând astfel dovadă de seriozitate și de prețuire pentru businessul tău.