Când este necesară adeverința de vechime în muncă, cine o poate elibera și ce trebuie să conțină aceasta pentru a putea fi valorificată la stagiul de cotizare și vechime în muncă.
Conform Codului Muncii, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie și în specialitate. (art. 34 alin. 5 din Codul Muncii).
Aceasta trebuie să cuprindă următoarele informații:
- calitatea de angajat/salariat și perioada în care acesta a desfășurat activitatea;
- activitatea desfășurată de angajat;
- durata și felul activității;
- salariul de bază (brut);
- salariul net;
- vechimea în muncă și în specialitate dobândită;
- condițiile speciale și/sau deosebite de muncă;
- sporurile acordate, precum și temeiurile legale, legislația în baza cărora s-au acordat (dacă este cazul);
- sumele, precum și cotele de contribuție virate la bugetul asigurărilor sociale, precum și bugetul asigurărilor de sănătate aferente tuturor veniturilor brute obținute de angajat, conform legislației în vigoare în perioada respectivă (impozit, CAS, CASS).
În situația în care angajatorii refuză să elibereze aceste adeverințe de vechime în muncă, angajatul/fostul angajat poate sesiza Inspecția Muncii, în vederea sancționării contravenționale a angajatorului conform art. 8 alin. (5) din HG 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților:
Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei încălcarea de către angajator a prevederilor art. 7 alin. (3)-(6).
Alin. (6) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor angajatorilor se fac de către inspectorii de muncă.
De asemenea, conform art. 7 din HG 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților:
(3) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligați să îi elibereze acestuia copii ale documentelor existente în dosarul personal, în termen de 15 zile lucrătoare de la data solicitării.
(4) Documentele sunt eliberate în copie certificată pentru conformitate cu originalul de către reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana împuternicită de angajator.
(5) La încetarea activității salariatului, angajatorii au obligația să îi elibereze acestuia o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, precum și un extras din registru.
(6) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligați să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat și certificat pentru conformitate, sau o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registru și din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
Conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, dovada vechimii în muncă în grupa I şi/sau a II-a de muncă realizată anterior datei de 1 aprilie 2001 se face cu carnetul de muncă întocmit cu respectarea prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă.
În situaţia în care perioadele de vechime în muncă realizate în grupa I şi/sau a II-a de muncă nu sunt înregistrate în carnetul de muncă sau înregistrarea acestor perioade este efectuată incorect ori incomplet, dovada acestora se poate face cu adeverinţe eliberate de către angajatori sau deţinătorii legali de arhive.
Adeverinţele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe I şi/sau a II-a de muncă sunt valorificate numai în situaţia în care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001.
Prin documente verificabile se înţelege: actul administrativ de nominalizare a persoanelor încadrate în grupe superioare de muncă sau, în lipsa acestuia, actul administrativ privind încadrarea locurilor de muncă/activităţilor/categoriilor profesionale în grupe superioare de muncă; contractul individual de muncă; contractul colectiv de muncă; decizii interne; act administrativ de modificare a locului de muncă sau a sarcinilor de serviciu; extras din statele de plată din care să rezulte secţia/atelierul/locul de muncă, precum şi orice alte documente justificative.
Angajatorii sau orice alţi deţinători legali de arhive sunt obligaţi să pună la dispoziţia Casei Naţionale de Pensii Publice şi/sau a caselor teritoriale de pensii, după caz, la solicitarea acestora, documentele întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001 pe baza cărora s-au eliberat adeverinţele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe I şi/sau a II-a de muncă, în vederea verificării respectării legislaţiei în domeniu (art. 158 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice).
În situaţia în care, în urma verificărilor, se constată nerespectarea legislaţiei privind încadrarea în grupe superioare de muncă sau nu sunt prezentate documentele care au stat la baza eliberării adeverinţelor, perioadele respective sunt valorificate ca vechime în muncă/stagiu de cotizare în condiţii normale de muncă.
Adeverinţele prin care se atestă faptul că în anumite perioade persoanele şi-au desfăşurat activitatea în locuri de muncă încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncă se întocmesc potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 14, la normele de aplicare a Legii nr. 263/2010 aprobate prin HG 257/2011, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate în evidenţele angajatorilor sau ale deţinătorilor legali de arhive.
Astfel, cei care se pregătesc să-și întocmească dosarul de pensionare și se încadrează în ipotezele anterior amintite (nu au carnetul de muncă complet/corect întocmit sau nu dețin aceste adeverințe de vechime în muncă sau adeverințele privind grupa I sau II de muncă), le pot solicita foștilor angajatori emiterea acestor adeverințe pentru a-și putea valorifica integral, corect și complet vechimea în muncă necesară la stabilirea stagiului de cotizarea, în vederea calculului corect al pensiei și emiterea deciziei de pensionare de către Casele Teritoriale de Pensii abilitate.