Ați ajuns la momentul pensionării, însă Casa de Pensii v-a respins cererea de pensionare? Iată cum puteți contesta decizia Casei de Pensii pentru a face posibilă obținerea drepturilor dumneavoastră de pensie!

Dacă sunteți în situația în care îndepliniți toate condițiile de pensionare, însă Casa de Pensii a decis să vă respingă cererea de pensionare sau, deși a admis parțial cererea de pensie, aceasta nu a luat în considerare toate documentele justificative ale drepturilor sau condițiilor salariale de care ați beneficiat, este posibil ca aceasta să fi omis să valorifice anumite documente, adeverințe ce dovedesc că ați lucrat într-o anumită perioadă de timp. 

În acest caz, puteți obliga Casa de Pensii să vi se reevalueze solicitarea de acordare a tuturor drepturilor de pensie.  

Iată mai jos pașii pe care trebuie să îi urmați.

1. Condițiile ce trebuie îndeplinite în vederea pensionării

Pentru a putea beneficia de drepturile de pensie, orice persoană trebuie să îndeplinească cumulativ două condiții: 

  • să atingă vârsta minimă de pensionare;
  • să îndeplinească stagiul minim de cotizare, adică perioada de timp în care angajatorul a plătit contribuțiile sociale la stat aferente salariului încasat de pensionarul în cauză.

În prezent, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 63 de ani, iar pentru bărbați este de 65 de ani. De la 01.09.2024, însă, potrivit Legii 360/2023 care va intra în vigoare în această toamnă, vârsta de pensionare va fi de 65 de ani atât pentru femei cât și pentru bărbați. 

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

2. Cum poți contesta o decizie de pensionare?

Este posibil să vă aflați în situația în care Casa de Pensii v-a respins cererea de pensionare, motivând spre exemplu că nu ați îndeplinit vârsta minimă necesară sau poate că nu ați îndeplinit stagiul minim de cotizare impus de lege ori nu v-a luat în considerare grupele de muncă, acordul global sau vechimea în muncă, sau pentru orice alte motive.

În măsura în care considerați că ați fost nedreptățit prin această decizie și aveți dovezi care să vă susțină cererea de acordare a pensiei, puteți contesta decizia Casei de Pensii.

Pentru a contesta Decizia Casei de Pensii privind respingerea pensiei pentru diferitele motive ce ar putea fi invocate de această instituție, vă puteți îndrepta direct către instanța competentă din circumscripția Casei Teritoriale de Pensii cu formularea unei contestații, în care să precizați motivele pentru care considerați că decizia v-a prejudiciat precum și dovezile pe care vă întemeiați cererea. Cererea este scutită de taxa de timbru.

Întrucât, în prezent, nu mai există nicio procedură administrativă prealabilă obligatorie contestării acesteia în instanță, contestația se va depune direct la instanța competentă.

3. Unde și în ce termen poți depune contestația împotriva Deciziei de pensionare?

Pentru a contesta Decizia Casei de Pensii privind respingerea acordării drepturilor de pensie, solicitantul va depune contestația la Tribunalul din circumscripția căruia domiciliază.

Potrivit art.127 (1) din Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii, orice Decizie a Casei de Pensii poate fi contestată în termen de 45 de zile de la comunicare, direct la instanță. 

Calea de atac a hotărârii emise de Tribunalul competent va fi doar apelul, care se va judeca de Curtea de Apel în circumscripția căreia se află tribunalul respectiv.

În concluzie, prin contestarea deciziei de pensionare în instanță, orice pensionar nedreptățit poate să obțină fie o anulare parțială, fie chiar totală a deciziei de pensionare contestate în așa fel încât drepturile de pensie să fie calculate legal.